Landbouwschool Deventer ”Inside-Out”

 

Door analyse van en om de oude landbouwschool te Deventer, ben ik gaan kijken hoe ik de geschiedenis van het pand in de herbestemming kan gebruiken.

Het meest inspirerende voor mij was niet direct het pand zelf, maar wat er naast staat namelijk de oude kassen.

In de geschiedenis van de landbouwschool zijn deze kassen gebruikt voor het laten groeien van soorten planten.

 

Doordat het het pand al enige tijd ontbreekt aan onderhoud, en dan voornamelijk aan de buitenruimte viel mij tijdens ons bezoek aan de school een bepaald contrast op wat ik intrigerend vind.

Als we kijken naar de basis van waar een kas voor staat. Is dit simpel weg een gecontroleerde omgeving om planten optimaal in te laten groeien.

Het contrast wat ik hierin zie, en wat te linken is aan het ontwerp vak. Is dat men hier een object wat eigenlijk (normaliter) buiten hoort naar binnen haalt.

 

Als we het voorgaande contrast meenemen en nogmaals naar de kassen kijken zie ik dat “inside out” door de tand des tijds nogmaals gekeerd is, doordat er geen gebruik meer wordt gemaakt van de kassen is de binnenkant leeg.

Op een bijna grappige manier zie ik echter dat door slecht of geen onderhoudt aan de buitenzijde van deze kassen de natuur zijn plekje weer terug probeert te winnen, in de manier van wild groei / onkruid.

Het lijkt op deze manier dat de Inside out, zich twee maal plaatst zowel in als om de kassen van de tropische landbouwschool.

 

”Outside lives Inside”

Ontwerp

Landbouwschool Deventer  10Landbouwschool Deventer  14Landbouwschool 3Landbouwschool Deventer 11Landbouwschool Deventer  12

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jan des Bouvrie académie – ALL RIGHTS RESERVED – ENGEL INTERIOR DESIGN